Weekendowe śniadania mają tę zaletę, że można wówczas pozwolić sobie na nieco bardziej czasochłonne propozycje. Dziś mam dla Was przepis na kokosowe naleśniki (pancakes). Sprawdzają się nie tylko na śniadanie, ale także jako przekąska. Co więcej, są bezglutenowe! Od razu przygotujcie więcej tak, aby zabrać je ze sobą na wynos na drugi dzień.
Do przygotowania potrzebowałam:
3 łyżki mąki kokosowej
łyżeczka ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
olej kokosowy (do smażenia)
ulubione dodatki:
owoce np. banany
jogurt
wiórki kokosowe
jagody goji
Przygotowanie:
1. Mieszamy suche składniki.
2. Dodajemy jajka i mieszamy całość na gładką masę.
3. Smażymy na patelni (najlepiej teflonowej bez tłuszczu, lub na oleju kokosowym) w formie małych placuszków z obu stron.
4. Po usmażeniu układamy na placuszkach ulubione dodatki. Ja wybrałam banany, jagody goji, jogurt i wiórki kokosowe.
Smacznego!
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na
Facebook'u TUTAJ oraz
Instagramie TUTAJ.