W ramach noworocznego śniadania moja przyjaciółka przygotowała dla mnie przepyszne gofry. Specjalne ze względu na mnie tradycyjny przepis został zmodyfikowany. W ten sposób powstały genialne bezmleczne gofry. Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z Wami przepisem na nie.
Do przygotowania potrzeba:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub wody mineralnej
- 7 łyżek oleju lub oliwy
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki do ciasta:
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- garść suszonych jagód goji
1. Mieszamy suche składniki w misce.
2. Dodajemy żółtka, olej i wodę (lub mleko sojowe).
3. W międzyczasie ubijania z białek sztywną pianę.
4. Delikatnie łączymy białka z resztą masy.
5. Przygotowaną masę pieczemy w gorfownicy.
6. Na gotowe gofry wyglądamy nasze ulubione dodatki. Ja wybrałam serek wiejski i żurawinę z malinami, zaś kolejnego dnia serek wiejski z bananami i wiórkami kokosowymi.
Gofry sprawdzają się zarówno jako śniadanie, jak i przekąska w ciągu dnia.
Smacznego!