Niedawno opisywałam Wam warsztaty North Fish, w których wzięłam udział (TUTAJ). W relacji oczywiście pojawiły się przygotowane potrawy. Dzisiaj pora na pierwszy przepis, czyli doradę w stylu włoskim, metodą „szalonej wody”. Sama nazwa już mocno mnie zaciekawiła. To bardzo prosty przepis, dzięki któremu przekonacie się, że ryba może być smaczna i szybka w wykonaniu. Wypróbujcie go koniecznie, a zobaczycie na własne oczy, jak woda na patelni staje się „szalona”.
Składniki:
Dorada
Garść zielonych oliwek
8 pomidorków koktajlowych
Duży ząbek czosnku
Pół papryczki chilli
75 ml białego wina
50 ml oliwy z oliwek
300 ml wody
Świeża kolendra
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kroimy drobno ząbek czosnku, chilli na plasterki, oliwki na plasterki lub połówki oraz pomidorki na połówki.
2. Na patelni nagrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy na nią połowę czosnku oraz papryczek.
3. Wykładamy doradę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę.
4. Dodajemy oliwki, pomidorki, pozostałą część czosnku i papryczki oraz wino.
5. Dolewamy wodę i dusimy całość pod przykryciem. Woda zwykle tuż po wlaniu na patelnię zaczyna wrzeć i szaleć, stąd właśnie ta obrazowa nazwa.
6. Trzymamy rybę pod przykryciem do czasu aż sos zgęstnieje.
Gotowe!
Ryba smakuje najlepiej podawana z grzankami.
Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem