Niedawno na Facebook'u zobowiązałam się do
porzucenia gotowych słodyczy, namawiając Was do tego samego (
TUTAJ). Nie lubię popadać w skrajności, więc nie odcięłam się od słodkości całkowicie - zastąpiłam gotowce wyrobami własnej roboty. Są nie tylko zdrowsze, ale też minimalny wysiłek, jaki muszę włożyć w ich przygotowanie skutecznie redukuje ich ilość. Nawet jeśli jest to tylko 5-10 minut, nadal jest to więcej niż otworzenie paczki przyniesionej ze sklepu.
W ramach tej akcji, dzielę się dziś w Wami przepisem na ekspresowe ciasteczka kokosowe. Szybkie i proste w wykonaniu, a do tego milion razy zdrowsze i gotowe ciastka ze sklepu.
Do przygotowania potrzebowałam:
- 30 g płatków owsianych
- 20g wiórków kokosowych
- jedno białko jaja
- pół banana (można zastąpić je żółtkiem jaja, wtedy ciastka będą mniej słodkie)
Tylko tyle!
Wykonanie było równie proste, co lista składników.
1. Wszystkie składniki wymieszałam aż do uzyskania papki.
2. Następnie z powstałej masy uformowałam małe ciasteczka.
3. Piekłam na papierze do pieczenia, bez użycia tłuszczu, około 20-25 minut (w zależności od wielkości ciastek).
Gotowe!
Jak widać własnoręczne wykonanie dietetycznych słodkości nie jest wcale takie trudne. To co, przyłączacie się do mnie?
Ps. Już niedługo więcej przepisów na alternatywy dla sklepowych słodyczy...