…czyli makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem wódki ; ) Włoski klasyk. Sos bardzo mi posmakował i z pewnością będę powtarzała. Alkohol w sosie nie jest wyczuwalny, jednakże danie dzięki niemu ma fajny smak. Po prostu musicie spróbować. Przeglądając przepisy widziałam, że często też pojawia się boczek; ja akurat nie miałam i zrobiłam bez. Przepis dodaje do „Przepisu Miesiąca” gdzie w maju króluje kuchnia włoska…
makaron penne
1 puszka dobrych pomidorów w puszce
2 łyżki oliwy
1 cebula
100ml śmietany kremówki 30%
1/4 szklanki wódki
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chilli (ja dałam więcej)
sól, pieprz
Gotujemy makaron al dente. Zostawiamy sobie ok 1/2 szklany wody po makaronie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przez chwilkę przesmażamy żeby się cebula zeszkliła. Dodajemy płatki chilli. Wlewamy wódkę i gotujemy 3 minuty. Dodajemy pomidory; zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy masło, doprawiamy pierzem i solą do smaku i chwilkę gotujemy. Wrzucamy makaron i łączymy z sosem. Gotujemy przez około 2 minuty w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dolewamy wodę po makaronie. Przekładamy na talerze i jemy!