- 1 jabłko
- 25 g płatków owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 50 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 2 plastry ananasa
- odrobina soku z pomarańczy
Jabłko przekroić w poprzek, dokładnie w połowie, a następnie wydrążyć małe otwory w obu połówkach usuwając przy okazji środki owocu.
Do rondelka w wsypujemy otręby, płatki oraz sól, wlać wodę, mleko i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż płatki wchłoną cały płyn, po czym dodać wiórki kokosowe i przełożyć masę do przygotowanych połówek jabłka.
Owoce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć plastry ananasa, które następnie skropić lekko świeżym sokiem z pomarańczy.
Jabłka piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, po czym kolejne 15 przy włączonym termoobiegu
źródło