Powoli, na wolnych obrotach rozkręcamy bloga. Ciągniemy dalej serię śniadaniową - jak wiecie z Instagrama to moje ulubiona pora dnia.
Dzisiaj placuszki! Generalnie robię je na oko - mam na coś ochotę, np. na konkretną mąkę, dodaję mleka/wody, jajko lub samo białko, czasem twaróg i kombinuję do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Zawsze wychodzą ;-) Ale dużo ćwiczyłam. Upadki też były. Nawet często. I to do śmietnika.
Ale teraz, od kiedy nabrałam wprawy, jakie by nie były to dzień od nich zaczęty musi być cudny! Do dzieła! ;-)
Kukurydziane placuszki z gruszką, jogurtem, rodzynkami i syropem klonowym
Składniki:- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- białko jajka
- mleko
- w razie potrzeby: cukier/miód/słodzik
- gruszka pokrojona w małe kawałki
Do podania:- świeże owoce: u mnie gruszka
- jogurt grecki
- syrop klonowy
- rodzynki
- świeża mięta
Składniki na pancakesy zmiksować ze sobą (oprócz gruszki), w razie potrzeby dodać więcej mąki/mleka. Dodać pokrojoną gruszkę. Smażyć na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu. Podawać ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami, syropem klonowym/miodem i świeżą miętą.
Owsiane bananowe placuszki z kokosowym jogurtem greckim, syropem klonowym i świeżymy jeżynami
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- banan
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mleko
- białko jajka
- w razie potrzeby: otręby owsiane
Jogurt:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- łyżka płatków/wiórków kokosowych
- w razie potrzeby: cukier/miód/słodzik
Do podania:
- dowolne owoce, u mnie jeżyny
- świeża mięta
Płatki owsiane zalewamy mlekiem na noc. Rano miksujemy z bananem, dodajemy proszek do pieczenia i w zależności od konsystencji - dodajemy więcej mleka lub otrębów owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub z minimalną ilością oleju. Podajemy polane syropem klonowym, świeżymi owocami i jogurtem (wieczorem wymieszać jogurt z wiórkami).
Twarogowe placuszki z masłem orzechowym, bananem, truskawkami i miodem
Składniki:
- 125g twarogu
- białko jajka
- 3 łyżki dowolnej mąki
- w razie potrzeby: cukier/miód/słodzik
Do podania:
- masło orzechowe
- owoce, u mnie banan, truskawki, nektarynka
- miód
- świeża mięta
Twaróg zmiksować z białkiem i mąką na gładką masę. Smażyć na suchej patelni lub z minimalną ilością tłuszczu. Podawać posmarowane masłem orzechowym, ze świeżymi owocami. Całość polać miodem/syropem klonowym i posypane świeżą miętą.
Propozycja 1
Propozycja 2
Kukurydziane placuszki z ricottą i świeżymi owocami
Składniki:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- białko jajka
- mleko
- w razie potrzeby: cukier/miód/słodzik
Do podania:
- ricotta
- propozycja pierwsza: siekane świeże truskawki, nektarynka, syrop klonowy
- propozycja druga: truskawki, kiwi, ananas, nektarynka, miód, sos truskawkowy
- świeża mięta
Sos truskawkowy:
- świeże truskawki
- syrop klonowy
Składniki na pancakesy zmiksować ze sobą, w razie potrzeby dodać więcej mąki/mleka. Smażyć na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu. Podawać posmarowane ricottą, z dodatkiem świeżych owoców, miodu/syropu klonowego lub sosu owocowego, posypać świeżą miętą.
Sos truskawkowy: truskawki pokroić na mniejsze części, włożyć od garnuszka, odparować na niewielkim ogniu do uzyskania gęstego sosu. Dosłodzić syropem klonowym.
Bananowe kakaowe pancakesy
Składniki:
- 35g płatków owsianych
- banan
- 2 jajka
- łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
Do podania:
- jogurt naturalny
- świeże owoce: u mnie truskawki, winogrono
- syrop klonowy
Składniki na placuszki zmiksować razem. Smażyć na suchej patelni lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Podawać z jogurtem naturalnym z syropem klonowym, dowolnymi świeżymi owocami, całość polać miodem/syropem.
Pełnoziarniste placuszki z jagodami
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko, 1 białko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cynamon
- woda
- 3/4 łyżki jagód
Do podania:
- jogurt naturalny
- jagody
- posiekane migdały
- miód
Składniki na placuszki (oprócz owoców) wymieszać do osiągnięcia konsystencji kwaśnej śmietany - w razie potrzeby dodawać mąki/wody. Dodać jagody. Smażyć na suchej patelni lub z minimalną ilością tłuszczu. Podawać z jogurtem naturalnym, jagodami, posiekanymi migdałami i miodem.
Pełnoziarniste placuszki z jagodami i truskawkami, z migdałami i morelami
Składniki:- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko, 1 białko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cynamon
- woda
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki pokrojonych na plasterki truskawek
Do podania:
- świeże owoce: u mnie truskawki, morele
- syrop klonowy
- posiekane migdały
Składniki na placuszki (oprócz owoców) wymieszać do osiągnięcia konsystencji kwaśnej śmietany - w razie potrzeby dodawać mąki/wody. Dodać jagody i truskawki. Smażyć na suchej patelni lub z minimalną ilością tłuszczu. Podawać ze świeżymi owocami, syropem klonowym i posiekanymi migdałami.
Bon apetit!