Po prawdzie to danie powinno się nazywać spaghetti a'la Mama Małego Bezglutka, ale niech już zostanie :). Dla mnie to jedno z tych dań, które od razu przywołuje na myśl jakieś wspomnienia. Najczęściej letni obiad, bądź obiad w trakcie wakacji. Miło, prawda?
Wersji bolońskiego spaghetti jest wiele, najczęściej mają one mało wspólnego z oryginałem, ale dla mnie właśnie ta wersja jest najlepsza.
Nie określiłam ilości czosnku i białego wina, ponieważ dużo zależy od intensywności aromatu po dodaniu tych składników. Trzeba próbować :)
Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 1 godziny Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, patelnia
Składniki: - 350g bezglutenowego makaronu spaghetti - 450g mielonego mięsa drobiowego lub mielonego mięsa z łopatki wieprzowej (tutaj pierś z kurczaka) - 2 żółte papryki - 2 czerwone papryki - 2 duże marchwie - 2 duże pietruszki (lub 3 małe) - 800g krojonych pomidorów bez skórki (ewentualnie passaty pomidorowej) - kilka ząbków czosnku (aby aromat był wyczuwalny) - ok. 3/4-1.5 szklanki półwytrawnego lub półsłodkiego, białego wina - 0.5 łyżki mielonej, słodkiej papryki - sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Marchewki i pietruszki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Mieszamy raz po raz. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię, gdy marchewka z pietruszką będą lekko rumiane. Następnie wciskamy czosnek, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki/passatę pomidorową. Mieszamy. Dodajemy mięso i mieszamy. Po chwili wlewamy wino, dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz i znów wszystko mieszamy. Następnie dusimy przez ok. 30 minut na małym ogniu, raz po raz mieszając. Podajemy polewając makaron ugotowany według instrukcji na opakowaniu.
Dania z makaronu są zwykle proste i szybkie do przyrządzenia. Nie inaczej jest w przypadku spaghetti bolognese. Jeśli potrzebujecie błyskawicznego obiadu możecie sięgnąć po pomidory z puszki i wyczarować aromatyczny sos bolognese w 10 minut. Dodatek so...
Przepis na tradycyjne ragu znajdziecie na mojej stronie- wystarczy wpisać w wyszukiwarkę: spaghetti bolognese lub klikając link: http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/spaghetti-bolognese/ Zapraszam!
Znane chyba każdemu, przedstawiać raczej nie trzeba- spaghetti bolognese to jedno z pierwszych dań, które wielu uczyło się wykonywać. Mi kojarzy się sentymenalnie z latami 90-tymi, otwarciem granic i pierwszymi próbami smaków Europy. Jest też wciąż jed...
Dziś mam dla Was przepis na nietypowy obiad, czyli buchty drożdżowe bolognese. Podane na ciepło, to świetna odmiana dla tradycyjnego spaghetti. Smakują również na zimno, więc bez problemu buchty zabierzesz do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smacznego! ...
Co się stanie gdy połączymy dwa włoskie specjały, jakim jest pizza i sos bolognese? Mam nadzieję, że samo to pytanie już Wam się podoba ❤Ciasto to mój ulubiony miękki i troszkę grubszy spód. Nie jestem fanką cienkiego ciasta. Przepis na sos pojawił się...