Nie wiem czy już kiedyś wspominałam o swoim uwielbieniu do ziemniaków. Uwielbiam to warzywo nie tylko za smak, wartości, ale również za jego wszechstronność, bo w końcu świat się na puree nie kończy, a wręcz zaczyna. Dzisiaj zapraszam Was więc na przepyszne pieczone ziemniaczki, które są warte poświęcenia tej chwili czasu na przewracanie ich raz po raz.
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny Potrzebne przyrządy: garnek z głębokim dnem, naczynie o nieprzywieralnej powłoce do użycia w piekarniku
Składniki: - 12 małych ziemniaków - 30g oleju + olej do nasmarowania formy - 1,5 łyżeczki suszonego tymianku - 0,5 łyżeczki soli morskiej - spora szczypta chili w proszku
Przygotowanie: Ziemniaki skrobiemy/szorujemy. Wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy przez 10 minut. Następnie odcedzamy je, przyprawiamy i dodajemy 30g oleju, wszystko mieszamy (uważajcie aby się nie poparzyć!). Natłuszczamy formę i przekładamy do niej ziemniaki. Pozostałe przyprawy w garnku przekładamy również do formy (można na ziemniaczki).
Formę z ziemniaczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza w trybie grzałek. Pieczemy przez 45 minut, co 15 minut przewracając je na inną stronę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
Podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie w towarzystwie różnych dodatków.
Czy może być coś lepszego niż pieczone ziemniaczki z aromatyczną, chrupiącą skórką? Ja je uwielbiam! Stanowią świetną alternatywę dla klasycznych frytek. Składniki: około 10 małych ziemniaczków, 1,5 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansals...
W przerwie pomiędzy delikatnymi, zdrowymi, wiosennymi posiłkami, proponuję Wam bardzo pyszne i bardzo grzeszne ziemniaczki. Ziemniaki w naszym kraju traktowane są po macoszemu. Cieżko...
Artykuł CHRUPIĄCE, PIKANTNE ZIEMNIACZKI Z PIECA pochodzi z serwis...
PIECZONE ZIEMNIACZKI przepyszne ziemniaczki chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Myślę, że mogą konkurować z frytkami są jeszcze lepsze, a pieczone Sami spróbujcie Mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielny...
Część z Was pomyśli, że przecież to tylko pieczone ziemniaki, ot żadna filozofia, ale w tym wydaniu są po prostu tak genialne, że moje ziemniaczki musiały pójść w obieg i narobić Wam 'smaka'! ;)Z rumianą i chrupiącą skórką, miękkim środku, a dzięki dod...
Witajcie :)Dziś oda do kartofla! Ja sama jestem średnim miłośnikiem tego warzywka, zazwyczaj jeśli mogę to wybieram inne dodatki do obiadu. No chyba, że pieczone! Inna rozmowa :) Pieczone kartofelki, pachnące ziołami i czosnkiem są idealnym dodatkiem d...
Banalnie proste w przygotowaniu udka z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie. Delikatne i soczyste mięso z lekko chrupiącą skórką. Składniki udka z kurczaka 4 olej z orzeszków arachidowych 1/2 szklanki ocet balsamiczny 3 łyżki sos sojowy 3 łyżki c...
Banalnie proste w przygotowaniu udka z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie. Delikatne i soczyste mięso z lekko chrupiącą skórką. Składniki udka z kurczaka 4 olej z orzeszków arachidowych 1/2 szklanki ocet balsamiczny 3 łyżki sos sojowy 3 łyżki c...