Nie wiem czy już kiedyś wspominałam o swoim uwielbieniu do ziemniaków. Uwielbiam to warzywo nie tylko za smak, wartości, ale również za jego wszechstronność, bo w końcu świat się na puree nie kończy, a wręcz zaczyna. Dzisiaj zapraszam Was więc na przepyszne pieczone ziemniaczki, które są warte poświęcenia tej chwili czasu na przewracanie ich raz po raz.
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: garnek z głębokim dnem, naczynie o nieprzywieralnej powłoce do użycia w piekarniku
Składniki:- 12 małych ziemniaków
- 30g oleju + olej do nasmarowania formy
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- spora szczypta chili w proszku
Przygotowanie:Ziemniaki skrobiemy/szorujemy. Wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy przez 10 minut. Następnie odcedzamy je, przyprawiamy i dodajemy 30g oleju, wszystko mieszamy (uważajcie aby się nie poparzyć!). Natłuszczamy formę i przekładamy do niej ziemniaki. Pozostałe przyprawy w garnku przekładamy również do formy (można na ziemniaczki).
Formę z ziemniaczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza w trybie grzałek. Pieczemy przez 45 minut, co 15 minut przewracając je na inną stronę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
Podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie w towarzystwie różnych dodatków.
![TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/12/09embed_jgG2kvhLj1Cw7dBCIxhQZzDezqfhpQzz.jpg)
![To my! Młode kartofelki](http://zmiksowani.pl/image/miks/49160f75ac73c222085dde9d58b67c68_v2.jpg)