Październik był najbardziej przewrotnym miesiącem w moim życiu. Jeszcze bardziej zawirowany niż poprzednie trzy wakacyjne. Do ubiegłego tygodnia najlepszy. Ostatnich kilka dni przekreśliło wszystko. Wysokoprocentowe trunki się leją, nikotyna łaskocze płuca, każdy chce pomóc, ale ja muszę sama. Przetrawić, zapomnieć. Jestem wycieńczona fizycznie i psychicznie. Listopadzie daj odpocząć, spójrz na mnie przychylnym okiem proszę.
Życzę Wam dużo ciepła i uśmiechu na cały nowy miesiąc :*
Dyniowe placki z migdałami, gorzka czekoladą, rodzynkami, cynamonem i miodem Karobowy jogurt, śliwki
Przepis:
4 pełne lyżki mąki gryczanej Szczypta sody oczyszczonej Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli morskiej Małe jajko 2 łyżki pure z pieczonej dyni Hokkaido 3-4 łyżki mleka
Olej kokosowy do smażenia
Jajko ubijamy z dynią. Przesiewamy suche składniki, mieszamy dolewając mleko do odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy przykryte na co najmnej pół godziny. Smażymy placki na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym z obu stron, z jednej pod przykryciem. Podajemy z dodatkami.
Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i kotletów po wypieki bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami de...
Delikatne, puszyste, lekko wilgotne idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Moja foremka ma 20 cm średnicy. Skł...
Sezon dyniowy trwa w najlepsze i właśnie z tej okazji postanowiłam upiec ciasto dyniowe z migdałami. Jest przepyszne i idealnie poprawia nastrój w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. W zeszłym roku upiekłam z dyni „ala sernik”, który gorąco polecam s...
Placuszki dyniowe pieczone w piekarniku … puszyste, mięciutki … doprawione aromatyczną, rozgrzewającą mieszanką przypraw. W sam raz na jesienną przekąskę! Składniki: 600 g obranej dyni (użyłam kawałka dyni olbrzymiej) ½ łyżeczki soli morskiej lub himal...
Październik był najbardziej przewrotnym miesiącem w moim życiu. Jeszcze bardziej zawirowany niż poprzednie trzy wakacyjne. Do ubiegłego tygodnia najlepszy. Ostatnich kilka dni przekreśliło wszystko. Wysokoprocentowe trunki się leją, nikotyna łaskocze p...
Zdecydowanie nie jestem zapaloną weganką, a kuchnia roślinna nie jest mi szczególnie bliska. Mimo to nie kategoryzuję przepisów w ten sposób i chętnie próbuję wszystkich dań, które wpadną mi w oko ; ) Wegańskie, czy nie powinno być smaczne ; ) Dzisiejs...
Placuszki dyniowe miały być dziś na niedzielne śniadanie, ale cóż zaspałam ;) Myślę, że równie dobrze można z nimi zaczekać do podwieczorku :) Są puszyste i delikatne, przypominają nieco amerykańskie pancakei, ale dodatkowo mają pyszny dy...
Dwa przepisy w jednym - puree z dyni i placki dyniowe z tegoż puree. Smaczne, bezmięsne i bardzo seoznowe danie. Puree dyniowe można przechowywać w lodówce, więc może wcale nie takie sezonowe...?