Domowy schab dla wiekszości kojarzy się z suchym kawałkiem mięsa,
który nie każdemu smakuje,
a ja mam dla Was propozycję na niezwykle soczysty kawał schabu,
który jest gotowany zaledwie 10 minut!!
Składniki:Marynata:- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
Zalewa:- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 litr wody (mięso powinno być całe zanurzone)
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon, umyc i oszuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą i natrzeć nią mieso. Schab włożyć do sczelnego pojemnika i odstawić w chłodne miejsce na 24 h. Po tym czasie przygotować zalewę, włożyć do niej mięso (zalewa powinna zakrywać mieso, jeśli jest jej za mało, należy dolać wody), doprowadzić całośc do wrzenia i gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyłączyć palnik i pozostawić całość na około 6h. Następnie ponownie zagotować zawarość garnka, gotować 5 minut, wyłączyć palnik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na około 9 godzin. Mięso wyjąć z zalewy, oszuszyć na ręczniku papierowym i zajadać. SMACZNEGO!!!
Inspired by: kulinarneprzeboje.pl