Moja propozycja na niedzielny obiad :)
chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety,
a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba !
Składniki:Ciasto na naleśniki:- 500 g mąki
- 0,5 l mleka
- woda
- 1-2 jajka
- 1 łyżka oleju
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Farsz:- mięso z całej kaczki ugotowanej w rosole
- 1 gotowana pietruszka
- 1 gotowana marchewka
- 1 jajko
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 2 łyzki masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce z warzywami. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodatkowo:Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO!!!