Dzisiaj częstuję takimi oto malutkimi słodkościami,
które podbiły moje serce <3
Zdecydowanie moje ulubione cupcakes,
wilgotne, aromatyczne i niesamowicie puszyste :D
Składniki (12 babeczek):Babeczki:- 180 g mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 180 g drobno startej marchewki
- 1/3 szklanki mleka
- skórka starta z jednej pomarańczy
Krem:
- 125 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Babeczki:Łączymy mokre składniki: olej, jajka, mleko, startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon,imbir, gałkę muszkatołową, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180*C. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem:
Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!!