A na dzisiaj przygotowałam krótką notkę o ziołach.
Znajdziecie tu info o tym, jak je "jeść", do czego dodawać,
i jakie kryją w sobie właściwości :D
- Stewia to naturalny i bezpieczny słodzik, doskonale zastępujący cukier. Stosuje się zarówno liście świeże, doskonałe do sałatek, jak i suszone, nieco słodsze, dodawane do napojów i potraw.
- Tymianek to zioło wykorzystywane zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Nie jest przyprawą bardzo wyrazistą, jednak doskonale podkreśla smak potraw, a roztarty wydziela bardzo przyjemny zapach. Tymianek króluje w kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Jest idealnym dodatkiem do sosów, mięs, a także warzyw smażonych, pieczonych i gotowanych.
- Koper. Liście i nasiona kopru wchodzą w skład wielu dań i domowych przetworów. Drobno pokrojone są dodawane do ogórków kiszonych i konserwowych, potraw z owoców morza, zup, sałatek, makaronów oraz mięsa. Świeże liście doskonale wzbogacają również smak octu i oliwy z oliwek.
- Rumianek pospolity często występuje w medycynie, kosmetyce oraz kulinariach. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, moczowego oraz nerwowego. Herbata zaparzona z tego zioła jest stosowana w bólach gardła, w kaszlu oraz w zapaleniu jamy ustnej. Rumianek znajduje również uznanie wśród zwolenników kosmetyki naturalnej, ponieważ nic tak nie poprawia zdrowia skóry i kondycji włosów jak wywar rumiankowy.
- Oregano. Listki oregano mają dość cierpki, lekko pieprzowy smak. Idealnie współgrają z innymi ziołami, takimi jak bazylia czy tymianek, i są nieodzownym składnikiem mieszanki ziół prowansalskich. Oregano jest świetnym dodatkiem do dań warzywnych, rybnych, owoców morza, serów, mięs, sałatek i makaronów.
- Lawenda posiada właściwości uspokajające. Jej zapach ma działanie relaksujące zarówno ciało, jak i umysł. Lawenda jest również stosowana w kuchni, jako składnik ciast i lodów, wchodzi także w skład mieszanki ziół prowansalskich.