CHIA in. SZAŁWIA HISZPAŃSKA to świetny produkt nadający się do przygotowywania kisieli, galaretek i puddingów. Zawartością substancji odżywczych dorównują SIEMIENIU LNIANEMU. Jednak szałwia hiszpańska ma jedną przeważającą zaletę - neutralny smak, który nabiera w zależności od użytych przez nas dodatków - owoców, soków, napojów roślinnych, mleka...
Dla BEZGLUTENOWCÓW to produkt niemal obowiązkowy! Dzieci też ze smakiem spałaszują kolorowy deser z chia.W mojej kuchni nigdy nie brakuje tych zdrowych ciemnych malutkich ziarenek i Wam również je polecam do wypróbowania! Gotujcie, eksperymentujcie, dodawajcie różne składniki i odkrywajcie nowe smaki ;-)
Składniki (2 porcje): - 250ml mleka (np.kokosowego)
- 250ml wody
- 6 łyżek chia
- 2 kiwi
- 3 łyżki ksylitolu
- owoce i bakalie do dekoracji
Wykonanie:Zielona warstwa: w ciepłej wodzie rozpuścić 1,5 łyżki ksylitolu. Po przestudzeniu dodać obrane kiwi i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 łyżki chia, wymieszać i przelać do miseczki. Biała warstwa: podgrzewamy mleko kokosowe i dodajemy do niego ksylitol. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy i zawartość wlewamy do nowej miseczki. Obie miseczki odstawiamy na kilka godzin (w lodówce lub na blacie kuchennym). Przelewamy na zmianę zawartość dwóch miseczek (tak by utworzyć 2 kolorowe warstwy) do przezroczystego kieliszka, pucharka lub słoiczka. Na koniec dekorujemy orzechami, wiórkami kokosowymi i owocami.Przepis dodany do akcji: