Znowu weszłam w fazę: “cukinia”. Jem
zupy z cukini,
makarony z cukinią oraz przeróżne kasze z tym warzywem.
Makaron z cukinią jem prawie codziennie. Raz jest to makaron z cukinia i kurczakiem, innym razem z suszonymi pomidorami, a jeszcze innym razem z dużą ilością zieleniny.
Dziś pora na coś orzeźwiającego- makaron z cukinią i cytryną, a raczej skórką z cytryny i sokiem z tego owocu. Oczywiście świeżo wyciśniętym.
Użyłam makaronu bezglutenowego, ale sprawdzi się tu też z pszenicy durum czy razowym.
Dla poślizgu dodałam śmietankę, ale spokojnie można dać więcej oliwy.
Cytrynowe penne z cukinią i kurczakiem2 porcje
- 140 g makaronu penne (u mnie makaron bezglutenowy)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- łyżka skórki cytrynowej
- łyżka soku z cytryny
- sól ziołowa, pieprz cytrynowy do smaku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- posiekana natka pietruszki
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Cebulę i czosnek obierz z łupinek, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki mięso i posyp szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso zacznie się ścinać dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz śmietankę, a następnie odcedzony makaron. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.