Hej hej wszystkim :) Wczoraj, będąc w kiosku, zauważyłam nową gazetę, ,,Fou de Patisserie".
Jest to 2-miesięcznik o cukiernictwie. Całkiem profesjonalny! Jest w nim pełno przepisów wielkich szefów, wywiady, porady, wskazówki, nowości, ciekawostki itp. Pełno fajnych rzeczy :) Tak mi się dobrze trafiło, że to jest akurat pierwszy numer. Nic nie przegapię :)
(ogólnie pierwszy raz widzę gazetę w pełni poświęconą cukiernictwie:)
Ale czemu Wam o tym wspominam?
A temu, że znalazłam tam całkiem fajny przepis na gotowane gruszki w syropie z polewami czekoladowymi.
Sezon na gruszki jest, wszystkie składniki pod ręką są. Więc czemu by nie zrobić?
No więc zrobiłam!
Co prawda w oryginale jest jeszcze kruche ciasteczko jako spód, ale niestety nasz piekarnik się rozwalił (szyba pękła) i nowy będzie dopiero za tydzień, dwa, więc zamiast ciasteczka zrobiłam karmelizowane migdały.
Wyszło całkiem dobre :)
(mama trochę narzekała, że polewa za rzadka, więc jak coś, to dajcie trochę mniej mleka i śmietany, ale to później lepiej wytłumaczę:)
Au travail! (do roboty:)
Składniki:
- 6 gruszek (dojrzałych)
- 1 laska wanilii (lub łyżeczka olejku wanilinowego i 2 cukry wanilinowe)
- 200g cukru
- 1,5l wody
- 1/2 cytryny
- 175g czekolady 70% kakao
- 250ml śmietany (radzę Wam dać 150ml, gdyż mi polewa wyszła bardzo rzadka)
- 300ml mleka (tu radzę dać 175ml)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- mała garść migdałów
Przygotowanie:
1.Gruszki
Do garnka wlewamy 1,5l wody, dodajemy 200g cukru i wanilię (lub lejek i cukier wanilinowy, ale wtedy odejmujemy trochę cukru zwykłego). Gotujemy. W tym czasie obieramy gruszki i nacieramy je cytryną, żeby nie zbrązowiały. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy na średnim ogniu od 20 do 60 min (w oryginalnym przepisie jest 20 min ale moje były twarde i gotowałam je 60 min. Wszystko zależy od rodzaju gruszek). Gdy gruszki będą już miękkie pozostawiamy je do ostygnięcia w syropie.
2. Polewa czekoladowa I gęstsza
50ml śmietany doprowadzamy do wrzenia razem z 1 łyżeczką miodu. Zalewamy tym 50g pokrojonej czekolady. Po chwili mieszamy łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Karmelizowane migdały
Migdały zalewamy gorącą wodą. Obieramy je ze skórki. Wrzucamy na patelnię razem z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Smażymy, aż cukier się nie skarmelizuje. Gdy będzie już złocistobrązowy zdejmujemy patenię z ognia i wkładamy do naczynia z zimną wodą, by zatrzymać gotowanie.
4.Polewa czekoladowa II rzadsza
150ml śmietany doprowadzamy do wrzątku razem z 175ml mleka i 1 łyżeczką cukru pudru. 1/3 zalewamy czekoladę, miksujemy i dolewamy resztę.
Odsączamy gruszki, kładziemy na talerz, polewamy polewami i dodajemy migdały. Gotowe :)
Maggie
P.S hmm chodzi za mną ciasto ze śliwkami, ale co zrobić, piekarnika nie ma :)