Składniki:
miks sałat, najbardziej lubię z rukolą
120 g piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pół dojrzałej gruszki
20-30 dag orzechów włoskich
2 łyżki cukru
50 g sera camembert lub gorgonzoli
sos balsamiczny
Alternatywnie możesz zamiast sosu balsamicznego zrobić sos miodowo-musztardowy:
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj przepuszczony przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku. Po chwili dodaj pokrojoną na małe kawałki, przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka (ja lubię suszoną bazylię, więc wszędzie gdzie tylko mogę to ją dodaję, także tutaj). Smaż kilka minut, mieszając co chwilę, aż mięso będzie gotowe.
2. Aby przygotować karmelizowane orzechy, do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu wsyp cukier i dodaj 1-2 łyżki wody. Poczekaj aż cukier się całowicie rozpuści, po czym zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj, nie mieszając, aż syrop nabierze głębokiego bursztynowego koloru. Szybko zanurz uprażone orzechy w syropie i obracaj je, aby się nim pokryły. Orzechy wyciągnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – możesz je teraz podzielić na mniejsze porcje, albo zostawić całość. Po wystudzeniu połam masę na mniejsze kawałki. Na zdjęciu są orzechy zwykłe, ale polecam wersję z tymi karmelizowanymi – pycha!
3. Na talerzu połóż sałatę. Dodaj usmażonego kurczaka, gruszkę pokrojoną na plasterki, pokrojony w plasterki ser camembert lub alternatywnie gorgonzolę, posyp karmelizowanymi orzechami.
4. Polej sałatkę sosem balsamicznym lub przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej w słoiku, mocno wstrząsając. Polej sałatkę.