Trudno wyobrazić sobie święta bez pasztetu wegetariańskiego, dlatego jeśli jeszcze macie siły i ochotę na przebywanie w kuchni, polecam bardzo prosty, delikatny pasztet z czerwonej soczewicy i marchwi. Pasztet jest lekki, prosty i szybki w przygotowaniu - czyli ma to wszystko, co lubię najbardziej. Świetnie smakuje z sosem z żurawiny, chrzanem lub po prostu na kanapce posypany koperkiem. Po takiej reklamie nie pozostaje mi już chyba nic innego tylko życzyć Wszystkim udanych wypieków oraz smacznych świąt!:).
Składniki na 2 małe keksówki:
- 260 g czerwonej soczewicy
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- biała część pora
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce: soli, pieprzu, curry, suszonego koperku
- 3-5 łyżek oleju
- 5 łyżek bułki tartej
- dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do wysypania foremek
Wykonanie:
- Soczewicę opłukać, ugotować według przepisu na opakowaniu - zazwyczaj czerwona soczewica gotuje się ok. 15 minut wsiąkając przy tym większość wody. Po ugotowaniu odstawić do ostudzenia.
- Marchewki razem z selerem obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę i pora drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju aż warzywa staną się miękkie.
- Ugotowaną soczewicę razem z pozostałymi warzywami przełożyć do blendera i chwilę blendować. Można też wszystko razem ugnieść w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy, olej, bułkę tartą i wyrobić na gładką masę.
- Foremki lekko natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do nich masę warzywną.
- Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem wystudzić.