Sałatka z tuńczyka i ziemniaków
2015-09-06 03:13:16
Ilość porcji 6
Banalna w wykonaniu ale bardzo smaczna sałatka. Doskonała jako przekaska na każda pore dnia.
- Ugotowane ziemniaki średniej wielkości 6-8 szt;
- Ogórki kiszone średniej wielkości 6 szt;
- Jedna średnia cebula, lub 2-3 szalotki lub pęczek młodej dymki;
- Puszka tuńczyka;
- 2-3 nieduże ząbki czosnku;
- sól i pieprz. czosnku
- Oliwa z oliwek
- Do salaterki wlać 1 - 1i1/2 łyżki oliwy z oliwek wrzucić przeciśnięty lub posiekany czosnek. Cebulę lub szalotki pokroić w drobną kostkę ewentualnie posiekać dymkę ze szczypiorkiem i dodać do oliwy .Ziemniaki i ogórki pokroić w grubą kostkę i dodać do pozostałych składników. Tuńczyka rozdrobnić widelcem dodać do reszty i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ( ostrożnie z solą , bo wszystko solone). Odstawić na parę godzin do lodówki , żeby się przegryzło. Udekorować cząstkami cytryny ( można do sałatki dodać nieco utartej skórki z cytryny i odrobinę soku, dla uzyskania cytrynowego aromatu - niekoniecznie).
- Ziemniaki gotujemy w "mundurkach" i kroimy po wystudzeniu.
- Możemy robić wersję tej sałatki z majonezem i odrobina musztardy.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/