Podstawowy bulion warzywny
2015-08-25 20:24:13
- 1 cebula
- 2 marchewki małe
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego ( mozne dodać również suszony owoc jałowca)
- 3 liście laurowe
- sóL,pieprz,lubczyk,majeranek,cząber
- Ponieważ nie używam produktów typu kostki rosołowe i im pochodnych taki bulion dla mnie to podstawa wszelkiego rodzaju gotowania. Na jego bazie zawsze możemy przygotować dowolne sosy, zupy czy risotto. Mozna go użyć od razu ,przechowywać w lodówce lub poprostu zamrozić.
- Poniżej znajdziecie wersję warzywną lecz jeśli ma byc podstawą pożywnej zupy należy dodać do niego na początku gotowania udka kurczaka i odrobinę wołowiny ( wszystko w zależności od ilości i rodzaju planowanej zupy oraz wlasnych upodobań).
- Do garnka z litrem wody dodaję marchewkę, pora, polowkę selera korzen pietruszki, trochę kapusty cebulę(lekko , podpeieczoną nad palnikiem) oraz kilka ząbków czosnku.
- Następnie dodaję tez kiIka liści laurowych, 2-3 ziarna ziela angielskiego,kilka ziaren jałowca, 3 ziarna czarnego pieprzu ,odrobinę so|i oraz po szczypcie pozostałych ziół
- Calość gotuję tak około 1 godziny na małym ogniu, do momentu kiedy warzywa będą miękkie i oddadzą swoj smak i aromat bulionowi.
- Generalnie ja najczęściej robie bulion z tego co znajdę u siebie w lodówce , proporcje warzyw nie sa tu najważniejsze ważne zeby było ich sporo w dowolnej konfiguracji
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/