Pierś z kurczaka w szynce serrano z sosem pieczarkowym
2015-08-22 00:48:41
Ilość porcji 4
Ciekawy i oryginalny sposób na podanie kurczaka.Jeden z moich ulubionych.
Efektowne filety w wytrawnym kremowym sosie pieczarkowo-śmietanowym smakuje dla mnie obłędnie.
Potrawa raczej prosta wprzygotowaniu, a jednocześnie wybornie smakująca.
Możemy podawać z tłuczonymi ziemniaczkami ( oczywiście z odrobiną masła i śmietany) posypanymi koperkiem lub natką pietruszki.
Doskonale smakuje z makaronami czy kaszami.
Smacznego !!!
Czas przygotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 30 min
- Piersi z kurczaka 2szt
- Szynka serrano (cienko pokrojona), lub parmeńska - 4 plasterki
- Musztarda dijon lub francuska 2 stołowe łyżki
- Zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka
- Sól oraz świeżo mielony pieprz
- 1 duża cebula
- 400g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 125ml bulionu (najlepiej domowego)
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka masła
- odrobina sosu sojowego
- 100ml śmietany
- świeża natka pietruszki
- sól,pieprz,szczypta tymianku oraz papryki ostrej w proszku
- Piersi z kurczaka należy dokładnie opłukać i osuszyć,następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinny powstać 2 szt . Filety delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość około 1cm Doprawić je solą (ale bardzo mało, bo szynka będzie słona), pieprzem, ziołami prowansalskimi, wysmarować musztarda., popruszyć delikatnie papryką ostrą.Zawinąć w szynkę i odstawić na okolo 30min .
- Rozgrzać masło na patelni na umiarkowanym ogniu, włożyć filety i na małym ogniu smażyć przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura.Trzeba dokladnie kontrolować ten moment.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
- Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 7 minut aż odparuje i zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.Przy podaniu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/