Kapusta czerwona duszona
2015-10-18 19:43:16
Dziś do obiadu proponuję czerwoną kapustę duszoną z elementami owoców i bakaliami, co w połaczeniu z masłem zrobi z niej wyborny dodatek obiadowy. Taka czerwona kapusta będzie pasować do mięs pieczonych, pasztetów czy dziczyzny.
Taka wersja na pewno Wam zasmakuje, nie jest zasmażana, więc delikatna i pyszna. Po prostu rewelacja. Smacznego!
- 1 główka czerwonej kapusty
- 2 średnie jabłka
- ok. 300 ml wody
- garść żurawiny suszonej
- garść rodzynek
- 3 łyżeczki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- Kapustę czerwoną szatkujemy w paski, i dodajemy do niej jabłka obrane i pokrojone w słupki lub dowolne małe kawałki. Następnie zalewamy wodą, dodajemy sól oraz pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut) . W razie potrzeby, trzeba podlać odrobiną wody. W międzyczasie dodajemy rodzynki, żurawinę, cukier i całość dokładnie mieszamy. Po upływie około 5 minut skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy łyżke masła , dokładnie mieszamy i gotowe !
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/