
Jamón serrano, szynka serrano (po polsku szynka górska) – rodzaj hiszpańskiej szynki, surowej, podsuszonej tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii, Kastylii i Estremadury. Wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych z kością – hiszp. „jamón” lub z łopatki – hiszp. „paleta”. Jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci prawie 50% pierwotnej wagi mięsa.
To dojrzewająca szynka wytwarzana z mięsa popularnej, białej rasy świń. Nazwę produktu „jamón serrano” warunkuje sposób jego tradycyjnego wytwarzania. Odnosi się to w szczególności do dojrzewania udźca w charakterystycznym dla Półwyspu Iberyjskiego surowym, suchym klimacie mesety. Proces ten odbywa się właśnie tam, w górskich warunkach, przy niskich temperaturach, przez okres co najmniej 9 miesięcy. Umożliwia on wydobycie ze smaku mięsa maksimum jego walorów.
Artykuł Hiszpańska szynka serrano pochodzi z serwisu ŁapSmak.