Grochówka klasyczna
2015-09-10 15:06:09
Ilość porcji 8
Klasyczna grochówka to zupa doskonała. Gęsta, aromatyczna i sycąca. Rozgrzewa i jest idealna na deszczowe dni.Jest po prostu przepyszna a jej aromat czuć w trakcie gotowania w całym domu. Od samego wąchania chce się jeść.
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
- 2 litry wody
- 200g mięsa np. żeberka z kością, kawałek schabu
- 2 udka kurczaka
- kawałek boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
- 4 - 5 średnie ziemniaki
- 3 średnie marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- zielona część pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka cząbru i lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Dzień wcześniej groch zalewamy zimną woda i odstawiamy, aż spęcznieje. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso w całości, kiedy sie zagotuje zmniejszamy ogień, zbieramy "szumy" i dodajemy odsączony groch. Gotujemy pod przykryciem okolo godzinę(możemy wrzucić odkrojoną skórę z boczku).Polecam do wywaru dodać opaloną główkę cebuli, nada wraz z cząbrem naszej zupie nowy wymiar smaku. Pod koniec gotowania wywar solimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą, aby nam nie ściemniały. Pozostałe warzywa oprócz pora obieramy i kroimy w plasterki lub dużą kostkę i dodajemy wraz z porem do zupy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie,cząber, lubczyk i majeranek. Zagotować.Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę wraz z pokrojonym w plasterki boczkiem i kiełbasą do momentu aż sie zarumienią, następnie całość wrzucamy do zupy.Dodajemy odsączone ziemniaki i gotujemy przez następne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie (część może zacząć się rozpadać).Doprawiamy solą i mocno pieprzem do smaku.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/