Polacy jedzą mało ryb. Niby z roku na rok spożycie wzrasta ale dalej jesteśmy w tyle za innymi nacjami. Położenie geograficzne też nam konsumpcji nie ułatwia, Bałtyk to nie Polinezja i nie posiada nie wiadomo jakiego bogactwa ryb. Inną kwestią pozostaje smak – nie każdy lubi ryby. Nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie wybór ryb jest duży i ludzie powoli przekonują się do gatunków innych niż pstrąg, łosoś, dorsz i panga. Jeśli macie w domu antyrybiarza, osobę gardzącą pysznościami a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób.
Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna
½ brokuła świeżego
kilka różyczek kalafiora
dwie marchewki
½ selera
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 kalarepa
2 gałązki selera naciowego
2 opalone na czarno cebule
1/2 cukinii
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
jogurt lub śmietanka do zupy
0,3 kg świeżego fileta z łososia
0,3 kg świeżego fileta z dorsza
0,1kg wędzonego łososia
Marchew, pietruszkę, seler, seler naciowy, kalarepę, ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz oraz opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dodajemy pokroje w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Posypujemy sporą ilością koperku i dodajemy pokrojonego w cieniutkie paseczki, wędzonego łososia. Jeśli mimo tego antyrybiarz będzie kręcił nosem, to przed dodaniem ryb, odlejcie trochę wywaru z warzywami. Po zaprawieniu go jogurtem, będzie pyszna zupa jarzynowa.
PS niedługo zajmiemy się intensywnym bulionem rybnym i najlepszą na świecie zupą z owocami morza. Oczekujcie!
Post delikatna zupa rybna pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN.