Szparagi z sosem na bazie kaparów z dodatkiem wina i śmietany to coś co lubię najbardziej. Do tego jeszcze ser gorgonzola to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zamiast tego sera który ma dość specyficzny smak można użyć serka topionego np. ementaler lub gouda.
Składniki
50 dag zielonych szparagów
1 duża cebula
2 łyżeczki oleju
6 łyżeczek marynowanych kaparów
2 łyżeczki zalewy z kaparów
5 dag sera gorgonzola
1/2 szklanki półwytrawnego białego wina
20 dag śmietany 18%
sól morska i pieprz
papryka słodka
3 łyżeczki świeżego koperku
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki a następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby końcówki wystawały ponad poziom wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy kapary i zalewę. Gotujemy około 3 minut następnie wlewamy wino i dodajemy ser. Gdy wino odparuje dodajemy śmietanę,koperek doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i chwilę zagotowujemy. Szparagi polewamy sosem kaparowym