Keks kojarzy mi się z nachodzącymi świętami uwielbiam jego smak bo jest w nim pełno smakowitych bakalii. Do ciasta można dać inne ulubione bakalie ja dałam takie które akurat miałam w zapasie. Polecam go dla wszystkich wielbicieli bakaliowych ciast.
SKŁADNIKI
3/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g margaryny
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100g mieszanki keksowej
100g kandyzowanej mieszanki owocowej,
100g skórki pomarańczowej,
100g suszonych moreli,
100g rodzynek
Lukier:
200g cukru pudru
łyżeczka z soku z cytryny
2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Morele kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi bakaliami. Bakalie dokładnie obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy margarynę, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do ostudzonej margaryny a białka ubijamy na sztywną pianę.Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Na samym końcu dodajemy 400 g bakalii( 100 g bakalii zostawiamy na wierzch ciasta) i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w temperaturze 190 C.
Lukier: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy pozostałymi bakaliami.
SMACZNEGO