
Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Jednak tym razem pokażę Wam nieco inny przepis na to ciasto. Przepis jest bardzo prosty i tak na prawdę każdy może go zrobić bez najmniejszych problemów. Ciasto jest przepyszne, dzięki bardzo dużej ilości alkoholu w bakaliach. Dzięki temu dodatkowi nasze ciasto jest bardzo wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 250g mąki + 50g mąki do obsypania bakalii
- 200g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 700g bakalii (figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomrańczowa kandyzowana)
- 5 jajek
- 250ml rumu
Figi i morele kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki i zalewamy rumem na minimum 5 godzin.
Przeczytaj cały przepis - Keks świąteczny at AleTorcik!.