Uwielbiam eksperymentować w kuchni i w wyniku moich kombinacji wyszła taka oto sałatka. Ma ciekawy smak, a w połączeniu z chrupiącą prażoną cebulką i kurczakiem smakuje rewelacyjnie. Można do niej dać inne dowolne składniki np. zamiast fileta można dać pokrojoną w kostkę szynkę.
Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
6 łyżek oleju
1/2 małej kapusty pekińskiej
6 dużych pieczarek
15 dag sera żółtego
1/2 szklanki cebulki prażonej
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1. Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską kroimy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na 3 łyżach oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę pieprzu. Na dno salaterki wykładamy 1/2 kapusty pekińskiej, smarujemy warstwą sosu czosnkowego i wykładamy 1/2 kurczaka. Następnie wykładamy ser żółty, pieczarki i smarujemy warstwą sosu. Wykładamy kurczaka, resztę pekińskiej smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką.