Takie naleśniki zachęcą każdego niejadka do jedzenia ze względu na ciekawy wygląd i smak. U mnie najczęściej dzieciaki jedzą takie naleśniki z dżemem, ale czasem nadziewam je białym serkiem.
Składniki
Ciasto:
2,5 szklanki mleka
1 jajko
2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
dżem truskawkowy
Sposób przygotowania
1. Do mleka wbić jajko, dodać mąkę, olej, oba cukry i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Odlać 1/2 szklanki ciasta, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na patelni o średnicy 26 cm rozgrzać tłuszcz, wylać porcję jasnego ciasta, a następnie za pomocą łyżki nałożyć ciemne ciasto tworząc esy floresy i usmażyć naleśniki. Na usmażone naleśniki wyłożyć dżem truskawkowy i zwinąć w rulon.