Ostatnio coś mnie naszło na robienie różnych nalewek i likierów bo są o wiele lepsze niż te sklepowe. Likier ma fajną barwę jest lekko żółty choć na zdjęciu wyszedł mi biały ma kwaskowy smak i może być wykorzystywany jako poncz do różnych wypieków lub po prostu do wypicia z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
6 dużych cytryn
1 limonka
0,5 l spirytusu
1 litr mleka
3 szklanki cukru( 600 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i delikatnie za pomocą ostrego nożyka obieramy skórkę z cytryn. Przy obieraniu uważamy aby jak najmniej było białej skórki bo likier może być gorzki. Skórki wkładamy do szklanego słoja zalewamy spirytusem i odstawiamy na 7 dni, codziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił i odstawiamy do wystudzenia. Skórki odcedzamy na sicie i stopniowo wlewamy alkohol do mleka. Likier przelewamy do szklanych butelek lub karafek. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce.