W okresie jesiennym bardzo często robię fasolkę bo jest bardzo smaczna i sycąca. Mocno pomidorowa z dodatkiem kiełbasy i bazylii smakuje wyśmienicie.
Składniki
50 dag fasolki jaś
50 dag kiełbasy
kostka rosołowa
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
łyżeczka bazylii
czosnek granulowany
słodka mielona papryka
szczypta chilli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Fasolkę moczymy w wodzie i zostawiamy najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlewamy wodę , wlewamy nową, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, majeranek i bazylię.Fasolkę doprawiamy czosnkiem, obiema paprykami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze około 5 minut. 2 łyżki mąki rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietany, dodajemy 3 łyżki gorącego wywaru, mieszamy i dodajemy do fasolki. Dekorujemy natką pietruszki