Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
PIEPRZ DŁUGI Z INDONEZJI
Kulinarne zapiski
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
198
Kategorie
324
PIEPRZ DŁUGI Z INDONEZJI
Witajcie :) dzisiaj krótko w ramach cuklu z kuchennej szafki przedstawiam uroczy pieprz długi z Indonezji. Być może już go znacie...? Jest to najstarsza odmiana pieprzu, która przywędrowała do Europy na długo przed pieprzem czarnym. Występu...
Kulinarne zapiski
27 cze 16
Z KUCHENNEJ SZAFKI
,
Przyprawy
przyprawy
3 przepisów
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
Kulinarne zapiski
Niestety ten blog nie ma opisu
198
324
Polecane przepisy
Sernik korzenny – bardzo lekki i delikatny (bezglutenowy)
Przyszła jesień, więc i czas na pierwsze korzenne wypieki. Bardzo lubię tę porę roku właśnie za przyprawy, jakie wspaniale wpisują się w jesienne dania. Głębokie aromaty rozgrzewają jak nic innego i momentalnie przenoszą myślami do cieplejszych krajów,...
Madame Edith
Bodrum – tureckie St. Tropez i pierwsze spotkanie z Turcją
Moja Mama bardzo lubi jeździć do Turcji z koleżankami. Mówi, że są tam świetne warunki do beztroskiego wypoczynku: hotele, jedzenie i plaże. Nam jakoś nigdy nie było po drodze. I nawet nie wiem dlaczego, ale do krajów muzułmańskich podchodzimy z dystan...
Madame Edith
Nasi goreng – indonezyjski smażony ryż z kurczakiem i krewetkami
Nasi goreng to dosłownie smażony ryż. W Indonezji to jedno z najpopularniejszych dań, zaraz obok smażonego makaronu, który robi się w podobny sposób. Nasi goreng podaje się najczęściej z kurczakiem i/lub krewetkami. Do tego obowiązkowo różne warzywa i ...
Madame Edith
Historia od kuchni: Tempeh
Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej nazwie Rhizopus oligosporus, będących przedstawicielami ...
Wege znaczy pyszne!
Aktualności
,
Historia od kuchni
,
Historia jedzenia
,
Historia tempeh
,
Jak powstał tempeh
,
Tempeh
Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca to jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. Pokochałam go podczas pobytu w Pekinie, gdzie jadłam go niemal każdego dnia. I choć potrawa ta wywodzi się z kuchni chińskiej, to jest obecna także w innych krajach Azji. ...
Madame Edith
Kopi luwak – najdroższa kawa na świecie. Ale czy najlepsza?
Kopi luwak to kawa, która zasługuje na odrębną historię na blogu. Jest uważana za najdroższą na świecie ze względu na skomplikowany proces produkcji. Wytwarzana jest głównie w Indonezji, choć spotkać ją można także w Wietnamie czy na Filipinach. Powsta...
Madame Edith
PIEPRZ DŁUGI Z INDONEZJI
Witajcie :) dzisiaj krótko w ramach cuklu z kuchennej szafki przedstawiam uroczy pieprz długi z Indonezji. Być może już go znacie...? Jest to najstarsza odmiana pieprzu, która przywędrowała do Europy na długo przed pieprzem czarnym. Występu...
Kulinarne zapiski
Z KUCHENNEJ SZAFKI
,
Przyprawy
Curry laksa. Malezyjska extravaganza
Bogata w egzotyczne aromaty, przyjemnie pikantna laksa to zupa będąca kwintesencją Azji wschodniej. Uchodzi za jedno z najsmaczniejszych dań na świecie. Różnych jej odmian można skosztować w Tajlandii, Singapurze, Indonezji i Malezji skąd pochodzi. Teo...
Zdrowsze Jedzenie
Przepisy
,
Wegańskie
,
Obiad
,
Kolacja
,
Zupa
,
Tofu
,
Kuchnia malajska
,
Makaron ryżowy
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone