Pyszny domowy i szybki w przygotowaniu sernik! Jeden z niewielu przepisów, który uważam za dość ciężki do wykonania z uwagi na to, że sernik ma to do siebie, że bardzo często osiada po upieczeniu. Niestety, my nie mamy na to wpływu. Raz wyjdzie ładny pulchny i wyrośnięty, a 10 razy oklapnie. Ale co by się z nim nie działo po upieczeniu i tak go zjemy, bo w końcu kochamy serniki!
Składniki na spód:
140 g margaryny lub masła
140 g cukru
2 jaja
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
200 cukru
2 jaja
4 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
1750 g sera
350 ml oleju.
Składniki na bezę:
4 białka (pozostałe z masy serowej)
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania spodu:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier oraz masło.
Wszystko dokładnie posiekać nożem (Dlaczego nożem? Nie chcemy za bardzo ogrzewać ciasta, aby nie rozpuściło się masło).
Jeżeli mąka z cukrem i masłem jest ładnie posiekana (tworzy prawie, że masę) dodać jaja i bardzo szybko energicznie wyrobić ciasto (tylko do momentu połączenia się składników. Ciasta kruchego nie można wyrabiać długo, ponieważ po upieczeniu staje się twarde).
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Gotowe ciasto piec w piekarniku do uzyskania jasno złotego koloru. W zależności od piekarnika u mnie trwało to ok. 8-10 minut.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Sposób przygotowania masy serowej:
Piekarnik zostawić włączony na temperaturze 200 stopni!
Dwukrotnie zmielić ser! (można również użyć gotowych serów do serników)
Cukier oraz jaja utrzeć na puszystą masę (konsystencją powinien przypominać kogel-mogel).
Dodać sok z cytryny oraz mleko. Wymieszać na gładką masę.
Dodać budyń oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita i bez grudek.
Masa powinna wyjść bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
Masę wylać na upieczony wcześniej spód i piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Sposób przygotowania bezy:
Ubić na sztywno pianę z białek. Powoli wsypywać cukier i dalej ubijać.
Bezę rozprowadzić na upieczonym serniku i jeszcze raz wstawić do piekarnika na ok. 10 minut do temperatury 200 stopni.
Można zrezygnować z bezy, a sernik wykończyć cukrem pudrem.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego ciasta, jest bardzo słodkie ale domowy karmel wychodzi tak samo jak w popularnym batoniku o tej samej nazwie, do tego chrupiący spód, i pyszny czekoladowy sernik. Ciasto jest trochę pracochłonne jednak polecam je sprób...
Sernik na zimno bez dodatku cukru, bez proszków fixów itp. Domowy, zdrowy i pyszny!SKŁADNIKI500g twarogu mielonegoagar/ żelatynaksylitolspód: biszkopty bezglutenowe bez cukrugalaretka:domowy sok truskawkowyżelatynaPRZEPISNa dno formy układamy biszkopty...