Danie proste (jak wszystkie chyba na moim blogu), lecz wymagające dużej ilości czasu jak i zaangażowania, serca oraz cierpliwości. Kołacz ziemniaczany? Brzmi dziwnie - a jednak. Zazwyczaj kołacz kojarzy się z wypiekiem piekarskim - przeważnie z serem. W moim wydaniu jest to kołacz ziemniaczany, to znaczy alternatywa dla zwykłego myślę już znudzonego puree ziemniaczanego, a do tego podpowiem wam jak zrobić jadalne naczynie np. na warzywa z wody. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu myślę, że niecodzienne podanie czegokolwiek w koszyku z ziemniaków naprawdę zachwyci nawet tych najbardziej wymagających.
Składniki na kołacz:
- 1 kg ziemniaków (ilość ziemniaków uzależniona od wielkości tortownicy)
- Gałka muszkatołowa, rozmaryn (najlepiej świeży), główka czosnku, kminek.
Sposób wykonania kołacza:
- Ziemniaki wyszorować dobrze pod bieżącą wodą i gotować w mundurkach z dodatkiem gałązki rozmarynu, czosnku (całej główki).
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, najlepiej ustawić na grill.
- Po ugotowaniu ziemniaki ubić/ugnieść z masłem, ciepłym mlekiem. Do smaku dodać gałkę muszkatołową oraz kminek ( z kminkiem należy się obchodzić ostrożnie, ponieważ łatwo jest przesadzić, a w efekcie danie jest mało jadalne - jak ja to mówię ,,daje po nosie").
- Na 1/4 wysokości tortownicy wyłożyć część ziemniaków i zapiec do wytworzenia się ,,skórki" I analogicznie następnie do 2/4 wysokości i zapiec. I tak dalej aż do wyczerpania ziemniaków.
Składniki i sposób wykonania rolady znajduję się tutaj:
Składniki na koszyk z ziemniaków:
- Ziemniaki ok. 300-500g ( w zależności od wielkości koszyka)
- Olej ok. 300-500 ml. ( do smażenia).
Sposób wykonania:
- Ziemniaki pokroić w cienkie plastry, a później plastry pokroić w cienką słomkę.
- Do smażenia najlepiej nadają się 2 małe sitka do przesiewania mąki.
- Wyłożyć jedno sitko ziemniakami, drugim sitkiem przycisnąć (jeżeli nie chce nam się trzymać najlepiej jest związać rączki sitek jakimś sznurkiem).
- Smażyć do zrumienienia się.