Omlet nadaje się na śniadanie lub 2 śniadanie. Obojętnie z jakimi dodatkami. Można zrobić na różne wersje, które na końcu są przedstawione.
Co potrzeba:
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej
Co zrobić:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po kolei żółtka i miksujemy. Mąkę przesiać i dodać razem z proszkiem do pieczenia do masy. Składniki miksujemy na jednolitą masę.
Smażymy na dużej patelni.
Można podawać z różnymi dodatkami. Na słodko albo na słono. Ja podałam z jogurtem z miksowanych owoców (jogurt naturalny, cytryny, malin i jeżyn)
Mój omlet rozwalił się przy przewracaniu, więc lepiej zrobić mniejsze porcje.
Inne wersje:
Klasyczny: zamiast mąki kukurydzianej dodać po prostu mąkę pszenną (także 3 łyżeczki).
Fit: 3 łyżki płatków owsianych mielimy i dajemy zamiast mąki
Ciemny: Można do ciasta dodać do masy gorzkiego kakao.
Z nabiałem: Także spotkałam się, że do masy dodają łyżkę jogurtu lub mleka