Bardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry.

Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła. Pozostałe będą dodane później. Po ugotowaniu wyrzucić łodygę. Dodać vegetę lub jak macie własną przez siebie skondensowaną kostkę z wywarem to dodać jedną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut.

Brokuł rozdzielić na małe kwiatki i dodać do zupy razem z tortellini. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać.
Na koniec można posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Wykonanie zupy w Thermomix
– do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokrojoną drobno marchewkę, korzeń pietruszki, pokrojony drobno por, vegetę, łodygę od brokuła i kilka większych kwiatków, gotować 10 minut, obroty wsteczne 1
– wyjąć łodygę brokuła i wyrzucić
– dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pozostałe brokuły, tortellini, doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, obroty wsteczne 1
– wlać śmietanę i wymieszać za pomocą kołpystki.
Smacznego.