Przepis ten dostałam od mojej synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze zdjęcia końcowego, ponieważ dopiero dzisiaj go rozrobiłam. To ciasto musi dojrzewać trzy tygodnie w lodówce. Zachęcam do przygotowania ze mną tego piernika.
Zaczynamy !!!!!!

Piernik jest super, polecam. Grażynka dziękuję. Z tego ciasta również można upiec pierniczki.
Do garnuszka dodać masło, przyprawę do piernika, miód i cukier puder. Podgrzewać wszystko na małym ogniu cały czas mieszając. Wszystko musi się rozpuścić i połączyć. Odstawić do ostygnięcia.
Żółtka z solą lekko ubić. Sodę rozmieszać w mleku i dodać do jajek. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać masę mleczną. Dodać ostudzoną masę z miodem, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach ciasto podzielić na równe 3 części. Upiec wszystkie trzy części ciasta w takiej samej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-30 minut.
Ciasto musi wyrosnąć i pięknie się upiec. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyciągnięciu patyczek musi być suchy.
Wszystkie trzy ciasta ostudzić.
Składanie ciasta
Pierwsze ciasto położyć na dnie blaszki i posmarować powidłami. Następnie drugie ciasto i znowu powidła. Przykrywamy trzecim ciastem, lekko przygnieść. Wstawić ciasto na noc do lodówki.
Na drugi dzień delikatnie wyjąć ciasto z blaszki i polać polewą czekoladową. Polewamy boki i górę.
Można również pokroić na prostokątne kawałki i każdy polać polewą czekoladową.
Przepis na polewę patrz tu – Super polewa czekoladowa Udekorować według uznania.
Więcej zdjęć będzie za trzy tygodnie 