Zrobiłam tą zapiekankę dla moich gości, zniknęła cała, a jest to duża porcja. Jedli, aż in się uszy trzęsły
Dosyć pracochłonna ta zapiekanka, ale warto. Jest pycha.

Przygotowanie warzyw – ziemniaki oskrobać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się lekko miękkie. To musicie pilnować, nie mogą być miękkie, ponieważ się rozlecą. Odcedzić ziemniaki i wyłożyć na blaszce. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż się zarumienią. Nie można piec je razem z całą resztą ponieważ ziemniaki potrzebują więcej czasu, żeby zrobiły się chrupiące i przypieczone. Gdybyśmy piekli to razem polędwiczki byłyby jak podeszwa 
W tym czasie jak ziemniaki się pieką przygotować całą resztę.
W osobnych garnuszkach z osoloną wodą ugotować marchewki, fasolkę i broków. Warzywa muszą być ugotowane na pół-twardo.

Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na 1 cm plasterki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć polędwiczki. Tylko tyle, żeby straciły kolor surowizny i lekko nabrały rumieńca.
Przygotowanie sosu serowego – na patelni roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i chwilkę smażyć. nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiało. Wlać wywar, cały czas mieszać. Zagotować, wlać mleko ( zostawić około 1/4 szklanki) ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtko lekko ubić i dolać troszeczkę mleka, wymieszać. Następnie dolewać w małych ilościach gorącego sosu. Dodać potarty ser i lekko podgrzewać, żeby cały ser się rozpuścił. Na koniec wlać rozmieszane żółtko. Już nie gotować.

Na dno naczynia rozłożyć warzywa, następnie polędwiczki.Na całą górę rozłożyć podpieczone plasterki ziemniaków i posypać suszonym tymiankiem. Polać wszystko sosem serowym, lekko rozchylić ziemniaki, żeby sos spłynął na dno.

Wstawić zapiekankę do mocno nagrzanego piekarnika 220, najlepiej termoobieg. Zapiekać 25 minut lub aż ziemniaki będą ładnie przysmażone.
Zapiekanka była rewelacyjna. Smacznego