Sernik jest delikatny i wilgotny, rozpływa się w ustach!
a do tego bardzo prosty w wykonaniu! :)
Nie tylko dla osób na diecie!
SKŁADNIKI:
1kg sera z wiaderka o niskiej zawartości tłuszczu
lub 1kg sera białego w kostkach, który zmielimy
6 jajek od babci :D
słodzik
aromat cytrynowy
skórka z 1 cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego/śmietankowego
PRZYGOTOWANIE:
Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku (ok 35 tabletek).
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka, ser, aromat, skórkę z cytryny i wanilię miksujemy.
Na koniec dodajemy skrobię, znów miksujemy.
Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.
Ser wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 50 minut w temp. 160 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny.