spód ciasteczkowy do serników2 x 200g herbatników
2 x 3/4 kostki masła
Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki
SERNIK CZEKOLADOWY
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czkolady
2 łyżki kakao
Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy
w 1/4 szklanki śmietany.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, kakao, oraz budyń cały czas miksując.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Mleczną czekoladę roztapiamy w odrobinie śmietany i oblewamy nią sernik
SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM I KAJMAKIEM
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
500g masy kajmakowej najlepiej Gostyń
3 łyżki masła orzechowego
szklanka orzeszków ziemnych solonych -
drobno posiekanych
1/4 szkl mleka
opcjonalnie tabliczka mlecznej czekolady
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy połowę puszki kajmaku i masło orzechowe - miksujemy.
Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Resztę kajmaku podgrzewamy z mlekiem,
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wsypujemy orzeszki, mieszamy.
Wykładamy na sernik.
Dodatkowo można polać czekoladą
Tortownica 24cm - 12 kawałków