Pomysł na wykorzystanie dużej ilości śmietany -
kruche z jeżynami i masą śmietanowo - budyniową!
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki (250ml)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
4 białka
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
3 x śmietana 18% ( 3 x 330g)
2 szklanki jeżyn
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek oraz posiekane masło.
Zagniatamy ciasto, na koniec formujemy kulę.
Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, zawijamy w folię.
Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.
Większą odkładamy do lodówki na ok 30minut.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Powoli dodajemy cukier cały czas miksując.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budynie - miksujemy.
Na koniec dodajemy po łyżce śmietany, mieszając delikatnie łyżką.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Większą część ciasta wałkujemy, i wykładamy dno blachy.
Nakładamy masę śmietanową, wyrównujemy.
Następnie układamy jeżyny.
Na koniec mniejszą część ciasta ścieramy na tarce - grube oka.
Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180stopni.
Studzimy w piekarniku.
Przed podaniem posypujemy pudrem.