kolejna zupa na jesienno zimowe chłody!
zupa krem z białych warzyw,
z mocnym serowym akcentem.
składnik na spory gar zupy :)
500g camemberta
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
1 por
2 pietruszki
1 seler
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
oliwa lub masło
śmietana 30% - 500ml
woda lub bulion
przygotowanie:
cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać,
masło roztopić w garnku, dodać czosnek i cebulę, zeszklić
ziemniaki pokroić w kostkę, por i pietruszkę w krążki, seler na mniejsze kawałki
warzywa dodać do czosnku i cebuli, zalać wodą tak by je całkiem zakryła,
dodać przyprawy
gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojony w mniejsze kawałki ser, zalać śmietaną i posypać tymiankiem
gdy ser się rozpuści, zmiksować zupę na krem, ewentualnie doprawić do smaku