Składniki potrzebne na bulion warzywny :
- 1200 ml wody
- 1 duża marchew
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule, lub jedna średnia
- 1 seler
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy obrane warzywa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
- Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki potrzebne do zupy cebulowej :
- 5 średnich cebul
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- świeży szczypiorek
- bagietka lub bułka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, rumienimy na rozgrzanym maśle lub oleju.
- Do garnka z ugotowanym wcześniej bulionem przekładamy zarumienioną cebulę, gotujemy przez 15 minut.
- Bagietkę lub bułkę kroimy na dość cienkie kromki, rumienimy na patelni lub zapiekamy w tosterze z obydwu stron.
- Zupę doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Zarumienioną bagietkę wkładamy do miseczek lub talerzy, zalewamy zupą cebulową, wierzch posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO !!! życzy Majka.