Witajcie
dzisiaj smaki jesieni część druga. Tym razem w roli głównej schab i kasza.
Składniki: (na 2 porcje)
- 4 plastry schabu
- 150 g kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- 4-5 grzybów suszonych
- 400 ml bulionu
- ¼ kostki masła
- sól
- pieprz
- odrobina tłuszczu (margaryny) do wysmarowania foremek
- bułka tarta
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę studzimy. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem i dodajemy do kaszy – całość mieszamy. Przygotowaną kaszę przekładamy do foremek do pieczenia (np. foremki do babeczek) wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika – pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
Plastry schabu kroimy w paski. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy paprykę, kurkumę i szczyptę soli i pieprzu – mieszamy całość razem. Dodajemy mięso i mieszamy dokładnie aby marynata pokryła kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnczku podgrzewamy bulion i dodajemy grzyby – jeśli grzyby mamy w całości po ok. 15 minutach wyjmujemy je z wywaru i kroimy na mniejsze części i wrzucamy je z powrotem do sosu. W tym czasie dodajemy masło i gotujemy całość co jakiś czas mieszając aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje.
Mięso wyjmujemy z lodówki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając aż mięso nie będzie czerwone i surowe.
Na dno głębokiego talerza wylewamy małą łyżkę wazową sosu (bez grzybów) wykładamy z foremki upieczoną kaszę, układamy na niej kawałki mięsa i grzybów, polewamy jeszcze dwiema łyżkami sosu.
Smacznego