Photo by: 500px.com/arekkarmowski
Witajcie
dzisiaj kolejna odsłona dobrze znanych nam wszystkim burgerów. Burger z kaszą jaglaną podany na ostro.
Składniki: (na 12 porcji)
Bułka:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
55 g masła
4,5 szklanki mąki pszennej
opakowanie (7-8 g) drożdży instant
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 jajka
sezam
Mięso:
2 kg wołowiny
100 g (1 woreczek) kaszy jaglanej
1 cebula
sól
pieprz
oliwa
2 łyżeczki sosu chili pepperoni
Sos:
200 g ketchupu pikantnego
1 cebula
2 łyżeczki kminu rzymskiego
3 małe ususzone papryczki chili pepperoni
Dodatki:
sałata
pomidor
ogórki konserwowe
cebula
ser żółty
Przygotowanie:
Bułki:
W małym rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem aż do rozpuszczenia masła. Ma być bardzo ciepłe.
W dużej misce wymieszać 1 i 3/4 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolać gorące mleko i wymieszać, a następnie dodać 1 jajko i znów wymieszać. Mieszając dodawać pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne.
Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Przed wstawieniem bułek do piekarnika bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Bułki piec 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia.
Sos:
Kmin rzymski i papryczki rozgniatamy w moździerzu. Cebulę siekamy drobno. Do miseczki wlewamy ketchup, dodajemy cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Burgery:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy wystudzoną kaszę i dokładnie mieszamy dłońmi. Musimy zwrócić uwagę aby nie porobiły się grudki z kaszy. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz doprawiamy do smaku. Dodajemy sos chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Mocząc dłonie w wodzie przygotowujemy kotlety wielkością pasujące do naszych bułek. Burgery smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Podanie:
Przed podaniem bułki przekrawamy na pół i w piekarniku podpiekamy je chwilkę od wewnętrznych stron aż się zrumienią. Bułkę smarujemy sosem i układamy kolejno listek sałaty, burgera, plaster sera, plasterek pomidora, pokrojoną cebulę, plasterki ogórka i znów odrobinę sosu. Polecam burgery przekłuć wykałaczką bądź patyczkiem do szaszłyków. To moja konfiguracja oczywiście każdy może zrobić wg własnego pomysłu
Smacznego