Chleby na zakwasie przygotowane z ciasta w 100 procentach żytniego są najłatwiejszymi do zrobienia bochenkami. Nie wymagają praktycznie żadnych zdolności manualnych. Jeżeli jesteś na tyle ogarniętą osobą, że dasz radę nasypać mąkę do miski i&...
Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek, dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Z mąki żytniej pytlowej na zakwasie, wieczorem przed pójściem spać trz...
Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim, przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynam...
Dzisiejszy chleb, który piekłam w ramach wspólnego pieczenia, to pyszny żytni chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego żytniego chleba! Jako, że mój zakwas ma dopiero kilka dni, dodałam trochę dro...
Chleb piekłam na zaproszenie Amber.Składniki :zaczyn:115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej)375 g mąki żytniej 720300 g wodyDo zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 ...
Bohaterem październikowej piekarni Amber jest chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni, który wybrała dla nas Małgosia, to zmodyfikowany przepis na chleb pytlowy. Chleb jest prosty do przygotowania, pieczony na jasnej mące żytniej, wzbogaconej o zdrow...
Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały ba...
Udało mi się!Po kilku miesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni.Przygód z chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i w...