Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia Gucia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
129
Kategorie
13
Rogale marcińskie 2017
W tym roku rogale prawie marcińskie - bez białego maku.Przepis źródłowy znajduje się tutaj.Moje uwagi:- ze względu na późną porę przygotowania ciasta skracałem czas w lodówce do 45 min.- ciasto, jak zwykle, mocno owinięte folią wylądowało w lodówce a r...
Kuchnia Gucia
Słodkości
Chleb moskiewski
Chlebek piekłem wielokrotnie zgodnie z przepisem qd na cincin- warty jest nie jednego powtórnego wypieku.Technologia typowa dla rosyjskich chlebów zaparzanych a na stronie źródłowej można znaleźć wiele ciekawych inspiracji.Moje uwagi:- używam zakwasu 3...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Chleb żytni 90%
Prosty przepis na chleb "prawie" żytni gdyż zawiera dodatek 10% mąki pszennej (powinno pomóc w formowaniu bochenka - wersji bochenkowej jeszcze nie wypróbowałem).Źródło J.Hamelman "Chleb"Składniki474g mąki żytniej chlebowej (dodałem typ 997)91g mąki wy...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Orkiszowe ciasto bananowe
Kolejna odsłona chlebka bananowego bazującego na tym przepisie.Składniki na 2 keksówki:2 jajka1 szklanka cukru brązowego (bardzo dobrze się sprawdzi dodatek cukru muscavado)2-3 łyżki musu z dyni z dodatkiem imbiru (znalazłem słoiczki z dynią z imbirem ...
Kuchnia Gucia
Słodkości
,
Bananowe
Chleb z dynią i figami - Październikowa Piekarnia
Na jesienne pogodowe marudzenie, Piekarnia Amber zaproponowała optymistyczny chleb z dynią, figami i dyniowymi pestkami. Oryginalna receptura znajduje się na bloguZorry.Moje uwagi:- połowę wody zastąpiłem serwatką,- użyłem mąki pszenne 850 i grah...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Czarny chleb i Chleb z dynią i figami - Word Bread Day 2017
Odpowiadając na zaproszenie Zorry, z okazji Word Bread Day 2017postanowiłem upiec 2 chlebki:1. Czarny chleb wg przepisu Jeffrey Hamelman "Chleb"2. Chleb z dynią i figami wg Zorry z modyfikacjami AmberCzarny chleb(English version Black...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
,
Chleby pszenne
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką
Już piekłem ten chlebek (tutaj)ale jesienna pogoda i spadające orzechy przypomniały mi o jego smakowitości.Tym razem drobne zmiany:- marchewkę wycisnąłem przez wyciskarkę i sok wypiłem :-)- mąkę pszenną razową zastąpiłem orkiszową Witras 2000,- w...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Chleb orkiszowo kasztanowy na zakwasie
Nie mogłem nie upiec tego chleba.Nie zdążyłem w trakcie zaproszenia do Sierpniowej Piekarni gdzie za przepisem Piotra Kucharskiego – klik! pieczono bardzo intrygujący, ze względu na dodatek mąki kasztanowej, chlebek.Upiekłem z tygodniowym opóźnieniem a...
Kuchnia Gucia
Orkiszowy
Czarny chleb
Kolejny przepis od J.Hamelman "Chleb" wykorzystujący czerstwe pieczywo.Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu.Posypka z czarnuszki obowiązkowa :-)Przepis:Zakwas318g mąki żytniej chlebowej typ 720 (użyłem sitkowej 140...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - Lipcowa Piekarnia
Bardzo lubię doświadczenia z nowymi smakami i składnikami i bardzo się ucieszyłem z zaproszenia do lipcowej Piekarni Amber. Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga Konwalie w kuchni.Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu A...
Kuchnia Gucia
Chleb żytni z siemieniem lnianym i namoczonym czerstwym chlebem
"Udało" mi się zgromadzić zapas wysuszonych kromek pumpernikla do wypróbowania przepisu mistrza Hamelmana. Dodatek posypki z ziaren pozwolił na uzyskanie wyjątkowo smacznego pieczywa bardziej pszenno-żytniego w postaci bochenków i bułek.Chleb żytni z s...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
Chleb jak z Altamury - chleb z semoliny w Czerwcowej Piekarni
W czerwcu Internetowe Piekarnia, za propozycją z Eli z blogaW poszukiwaniu SlowLife, zaproponowała wyjątkowy chleb, który jest i ciekawym piekarniczym doświadczeniem i interesującymwypiekiem jednocześnie.Bohaterką wypieku jest semolina, mąk...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Chleb jak z Altamury - chleb z semoliny w Czerwcowej Piekarni
W czerwcu Internetowe Piekarnia, za propozycją z Eli z blogaW poszukiwaniu SlowLife, zaproponowała wyjątkowy chleb, który jest i ciekawym piekarniczym doświadczeniem i interesującymwypiekiem jednocześnie.Bohaterką wypieku jest semolina, mąk...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Rene’s Rye - chleb orkiszowy wieloziarnisty
Na blogu gotujebolubi.pl(kilka informacji jest także tutaj) znalazłem kolejny przepis Chada-a Robertson-a. Zarówno wygląd jak i użyte składniki, zwłaszcza kiełki żyta, są wystarczającym powodem aby ten chlebek upiec.Chlebek jest właściwie bardzo ...
Kuchnia Gucia
Orkiszowy
Duński chleb żytni z dodatkiem słodu i ziaren
Źródło:http://blogs.kcrw.com/goodfood/2016/02/recipe-trine-hahnemanns-danish-malted-rye-bread-with-mixed-seeds/Przepis jest przygotowany na upieczenie 1 dużego bochenka ok. 3 litrowa foremka o wielkości 30 centymetrów x 10 centymetrów x 10 centym...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
Struan - Majowa Piekarnia
Bardzo lubię nowe chlebowe wyzwania oraz odkrywanie nowych chlebowych smaków.W maju Internetowa Piekarnia zaproponowała chlebek szkocki o intrygującej nazwie Struan.Przepis na chleb wynalazł i na swoim blogu zaprezentował Marcin.Moje uwagi:- wykonałem ...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→