Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia Gucia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
129
Kategorie
13
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni - Majowa Piekarnia
W maju Piekarnia Amber, korzystając z przepisu odBogutyn Młyn(kiedyś główne źródło zakupu mąki i nie tylko...) zaproponowała chleb z dużym dodatkiem mąki owsianej. Nie miałem najlepszych/najsmaczniejszych doświadczeń z chlebami owsianymi al...
Kuchnia Gucia
Warkocz na zakwasie - Kwietniowa Piekarnia Amber
W kwietniu Piekarnia Amber przypomina, że na zakwasie można upiec nie tylko chleby ale także coś na deser czyli Warkocz na zakwasie wg przepisu ze strony mirabbelki(przepis oryginalny pochodzi z portalu –klik!).Moja wyrabia się w masz...
Kuchnia Gucia
Słodkości
Chleb od Rodolph Couston - Marcowa Piekarnia
W marcu Piekarnia Amber zaproponowała chleb, który znalazłem na bogatym w piekarskie przepisy rosyjskim blogu.Chleb jest prosty w przygotowaniu a jego smak możemy modyfikować rodzajami mąk jakie użyjemy:pszenna 650, 750, 850żytnia razowa drobna lub gru...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
Chleb od Rodolph Couston
Źródłohttps://registrr.livejournal.com/98304.htmlPrzepis na 2 duże chleby 850g – mąka pszenna typ 650 150g – mąka żytnia pełnoziarnista 680g – letnia woda (temperatura wyliczona poniżej) 18g - soli 5g – świeżych drożdży 300g – aktywny zakwas psz...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Litewski chleb z Kowna
Bakterie z zakwasu termofilnego i niewielka ilość świeżych drożdży wzbogacają chleb o dodatkowe niepowtarzalne smaki i aromaty.Tym razem kolejny z litewskich chlebów zaparzanych. Kolor stosunkowo jasny w porównaniu z oryginałem ale to zapewne kwestia j...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Chleb frontowy z 1944 r.
W 1938 r żołnierzom serwowano chleb żytni radzieckiego żołnierzaale w 1944 r sytuacja się poprawiła i chleb frontowy zawierał już więcej mąki pszennej.Źródłohttps://registrr.livejournal.com/92834.html.Chleb frontowy z 1944 r.Starter150g – z...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
Bułki pieczone metodą solno – drożdżową - Lutowa Piekarnia
W lutym, Amber zaprosiła nas do wypróbowania przepisuZorry –klik!na wypiek bułek na nietypowym zaczynie solno-drożdżowym.Moje uwagi:- użyłem mieszanki mąki pszenne 750 i orkiszowej 750 (orkiszowa wyglądała bardziej na razową),- piekłe...
Kuchnia Gucia
Chleb Naroczański i zakwas termofilny
Siergiej na swoim bloguhttps://registrr.livejournal.com/94799.html?view=4640847#t4640847, opisuje tradycję oraz techologię wypieku wielu chlebów z terytoriów Rosji, Białorusi oraz krajów nadbałtyckich.Szczególnie zainteresowałem się technologią p...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Białoruski chleb rocznicowy
Dawno nie odwiedzałem tego blogua tam całe bogactwo chlebów.Tym razem pierwsza i prawie udana próba wypieku tradycyjnego, białoruskiego chleba jubileuszowego. Prawie udana oznacza, że kształt nie odpowiada oryginałowi (tutaj widać jak powinien wy...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Duński chleb żytni na zakwasie
Na bloguhttp://theryebaker.com/ można znaleźć wiele ciekawych przepisów na chleby żytnie oraz regionalne z europy i ameryki.Testowanie rozpocząłem od kolejnej wersji duńskiego chleba żytniego Sourdough Danish Rye/Rugbrød på surdej.Moj...
Kuchnia Gucia
Chleby żytnie
Ciabatta z orzechami włoskimi i żurawiną w styczniowej Piekarni Amber
W styczniu Piekarnia Amber zaproponowała do wypieku Ciabattę z orzechami włoskimi i rodzynkami wg Hamelmana, którą testowałem w ubiegłym tygodniu.Tym razem dokonałem małych zmian:- większa hydracja czyli więcej wody - większe dziurki ale trudniejszy w ...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami
Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkamiKarnawał to czas na dietetyczne folgowanie a ciabatta to dobry wstęp do karnawałowych przysmaków.Moje uwagi:- użyłem dosyć sztywnego zakwasu 3 fazowego,- zamiast zarodków podprażyłem mąkę graham 1850 bard...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenne
Kletzenbrot - chleb z suszonych gruszek
W poszukiwaniu świątecznych chlebów ...Kletzenbrot w dialekcie austriackim znaczy: chleb z suszonych gruszek brzmiało bardzo intrygująco i od razu przystąpiłem do poszukiwania suszonych gruszek :-)Przepisów znalazłem wiele ale postanowiłem skorzystać z...
Kuchnia Gucia
Słodkości
Vörtbröd – szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Grudniowa Piekarnia
W grudniu Piekarnia Amber skorzystała z bardzo świątecznej propozycji Marcina, który prowadzi blog Grahamka, weka i kajzerka, na upieczenie szwedzkiego chleba korzennego na piwie.Chleby skandynawskie należą do jednych z moich ulubionych a te świąteczne...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
Orkiszowy chleb dekoracyjny - Listopadowa Piekarnia
Prawie bym zapomniał ..., że w listopadzie Amber z Daną z Leśnego Zakątka, zaprosiły internetowych piekarzy do upieczenia, bardzo ładnie prezentującego się,chleba orkiszowego.Późną nocą w sobotę rozpocząłem i w niedziele po obiedzie upiekłem :-)...
Kuchnia Gucia
Orkiszowy
Berliński chleb żytni z kozieradką
Oglądając podsumowanie Światowego Dnia Chleba 2017 znalazłem ciekawy przepis na niemieckim bloguploetzblog.dena chleb żytni 70% z dodatkiem suszonego chleba oraz kozieradki. Dodatek suszonego chleba już wielokrotnie sprawdziłem ale kozierad...
Kuchnia Gucia
Chleby pszenno-żytnie
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→